ČERSTVÁ REPUBLIKA JE I TVÁ VĚC.

Jak udržet naši zemi soběstačnou a naše potraviny kvalitní? Mít správné informace je dobrý začátek.

21. 05. 2024

V pohádkách bývá bobr často zobrazován jako šikovný, přátelský a pracovitý tvor, mistr ve stavění hrází a přehrad, který se musí vypořádávat s různými výzvami a nástrahami. Ve skutečnosti to jsme spíš my, lidé, kdo musí čelit nástrahám, které nám bobři připraví.

 

  • udržitelnost
18. 04. 2024

Sýrařství je velmi staré řemeslo a sýry mají v našem jídelníčku po staletí nezastupitelnou roli. Na světě jich existuje přes tisíc druhů a díky moderním technologiím se jejich sortiment stále rozšiřuje.

 

  • potraviny
21. 03. 2024

V České republice je precizní zemědělství, nebo chcete-li „zemědělství 2.0“, čím dál populárnější. Stojíme na prahu nové éry, která do práce zemědělců, pěstitelů a chovatelů plně integruje moderní technologie, inovace a udržitelnost. Ukážeme vám, jak může vypadat technologický pokrok v tradičních zemědělských procesech a postupech.

 

  • zemědělství
09. 02. 2024

Genetika má na kvalitu hovězího masa nebývalý vliv. Promítá se do jeho barvy a textury, rozhoduje o obsahu tuku i kvalitě bílkovin. Češi ročně snědí průměrně 10 kilogramů hovězího na osobu a česká kuchyně ho zná jako „třetí nejpoužívanější maso“. I z toho důvodu má smysl zajímat se o jeho původ.

 

  • zemědělství
08. 01. 2024

Potraviny jsou našim základním zdrojem živin. Čerpáme z nich energii, vitaminy, minerály a další látky nezbytné pro normální fungování lidského organismu. Kdybyste chtěli rozšířit seznam svých novoročních předsevzetí, sepsali jsme pro vás pár bodů, jimiž se můžete ve svém přístupu k potravinám inspirovat…

 

  • potraviny
  • udržitelnost
14. 12. 2023

Schválně. Vzpomenete si, kdy vám naposledy probleskla hlavou nějaká pranostika? Těch, které souvisejí se zimou, sněhem a Vánoci, jsou stovky. Třeba: „Martin a Kateřina na blátě, Vánoce na ledě.“ Nebo: „O svaté Barboře, měj sáně na dvoře!“ Pojďme si připomenout tento trochu pozapomenutý útvar lidové slovesnosti.