panenka

Pochutnejte si na vepřové panence z české farmy

Česká republika patří k zemím, kde se hojně konzumuje maso. Ročně ho sníme průměrně 85 kilogramů na osobu, z toho víc než polovinu představuje vepřové. 

Jednu z menších farem s vlastním chovem výkrmových prasat plemene duroc najdeme například v Drnholci na jižní Moravě. Pro prasnice a prasničky je tu 320 ustájovacích míst. V roce 2023 odtud putovalo na jatka přibližně 6400 kusů prasat. Kvalita masa z českého prasete se nedá s masem, které projelo v kamionu polovinu Evropy, přitom vůbec srovnávat. Čerstvé maso je vždy nutričně bohatší a jeho cena není o tolik vyšší. 

Je potřeba si uvědomit, že průměrný Čech sní za rok cca 40 kilogramů vepřového. Dělá-li rozdíl v ceně 20 korun na kilogram, pro rodinný rozpočet to znamená asi 65 korun měsíčně navíc. Příplatek za kvalitu, čerstvost, chuť a vůni se tedy pohybuje v řádu desetikorun. To je optimistická zpráva, ne? Společně s nutriční terapeutkou Blankou Klvaňovou si tentokrát připravíme pokrm právě s vepřovým masem. Strach z něj mít nemusíte. Přemýšlejte ale nad jeho kvantitou a kvalitou. Raději volte menší porci, zato s kvalitním masem z českého chovu. 

 

Obrázek
panenka recept

Vepřová panenka se salátkem a kváskovým chlebem

 

Ingredience:  

Vepřová panenka 

Sůl

Pepř

Řepkový olej

Salát Lollo rosso nebo Lollo biondo

Olivový olej

Kváskový chléb

 

Postup: 

1. Začneme salátem. Natrhejte na menší kousky salát Lollo rosso nebo Lollo biondo. Dejte ho do misky, jemně osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. K němu si ukrojte krajíc čerstvého kváskového chleba.

2. Nyní je na řadě maso. Vepřová panenka je libové maso, s nímž je potřeba pracovat rychle. Panenku vcelku osolíme, opepříme a pevně ji obvážeme potravinářskou nití, aby se nám při přípravě nerozjela. 

3. Na pánev kápneme pár kapek řepkového oleje, rozpálíme ji a položíme na ni připravenou panenku. Po cca 2 minutách by se měla ze všech stran zatáhnout. Poté pánev i s panenkou přikryjeme pokličkou a vložíme ji do předem vyhřáté trouby na 180 °C na cca 6–8 minut.

4. Po vyjmutí z trouby panenku položíme na prkýnko, odstraníme z ní potravinářskou nit a nakrájíme ji na kolečka. Že je hotová, poznáme tak, že je uvnitř krásně růžová. 

 

Vepřové maso očima výživové terapeutky 

Maso obecně je důležité hlavně z hlediska přísunu plnohodnotných bílkovin. Vepřové řadíme k masu červenému, což znamená, že ve 100 gramech syrového masa najdeme 20–24 gramů bílkovin, ve 100 gramech vařeného masa 27–35 gramů bílkovin. „Pokud si dáme k obědu vepřovou panenku o hmotnosti 150 gramů, což je taková ideální porce, získáme cca 45 gramů bílkovin z denní doporučené dávky,“ dodává k receptu nutriční terapeutka Blanka Klvaňová. Tučnější část masa bývá sice chuťově zajímavější, tuk jde ovšem ruku v ruce s cholesterolem. „Když je ho moc, tvoří se aterosklerotické pláty v cévách a hrozí riziko kardiovaskulárních nemocí,“ upozorňuje Klvaňová a přidává pár dalších čísel: „Libové maso obsahuje cca 70 miligramů na 100 gramů masa. Nejvíce cholesterolu obsahují vnitřnosti, například játra nebo ledvinky, kde je to asi 200–300 miligramů na 100 gramů.“ Dát si k obědu jednou za čas menší porci kvalitního českého vepřového, není problém.  

Blanka Klvaňová a je nutriční terapeutka. Za sebou má bakalářské studium oboru Nutriční terapeut na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a navazující magisterské studium Bezpečnost a kvalita potravin na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární univerzity Brno. Blanka miluje jídlo a kvalitní potraviny jsou podle ní základ každého nutričně vyváženého jídelníčku.

 

Tip na výlet

Prst na mapě jsme tentokrát zabořili do míst, kde stojí drnholecká farma, a prozkoumali její okolí. Takřka dvoutisícový městys Drnholec leží 12 kilometrů severozápadně od Mikulova na levém břehu Dyje. Přímo v Drnholci stojí za pozornost barokní kostel Nejsvětější Trojice. Městysem prochází 286 kilometrů dlouhá cyklotrasa Moravská vinná stezka, která spojuje Uherské Hradiště se Znojmem. Cyklisty vede po nejkrásnějších vinohradech, vyhlídkách a sklepních uličkách. Západně od Drnholce je turistickým lákadlem 11metrová rozhledna U Křížku. Stojí ve stejnojmenné viniční trati naproti Novému Vinařství. Kousek od rozhledny na vás pak čeká Svět bludišť. Najdete tu třeba bludiště z habru, cihel, kukuřice… i skvělou hrací zónu. Určitě se cestou nezapomeňte zastavit také v Novém Vinařství, kde si můžete předem domluvit exkurzi ve sklípku a víno z moravských hroznů si odnést jako suvenýr z výletu.

Foto a zdroj: Kudy z nudy

Obrázek
bludiště

Zaujalo vás tohle téma? Diskutujte o něm. Na sociálních sítích nebo naživo! Budeme rádi, když ho budete sdílet společně s námi.

Související články

  • čerstvě & fit

Věděli jste, že čerstvé máslo je česká specialita? Musí obsahovat minimálně 82 % tuku a maximálně 16 % vody. Pro pečení je to nezbytná ingredience.

  • čerstvě & fit

Každé vaření začíná výběrem správných surovin. Na kulajdu, kterou si připravíme s naší nutriční terapeutkou Blankou Klvaňovou, jich nepotřebujeme moc. A dokonce se obejdeme bez mouky.

  • čerstvě & fit

Švestkový koláč je klasika, která nikdy nezklame. V každém jeho soustu se snoubí svěžest švestek a jemnost pečiva. Kombinace sladkokyselého ovoce s křehkým těstem je příjemně chuťově vyvážená a jen málokdo jí dokáže odolat. Upečte si s námi výborný moučník z darů podzimu.