ČERSTVÁ REPUBLIKA JE I TVÁ VĚC.
Jak udržet naši zemi soběstačnou a naše potraviny kvalitní? Mít správné informace je dobrý začátek.
Pro období sklizně hroznů je burčák typický a je to vlastně terminus technicus. Můžeme tak totiž označovat pouze nápoje vyrobené z čerstvých letošních hroznů, které vinaři vypěstovali na území České republiky. Věděli jste to?
Zaměstnává je příroda a jejich šéfem, mnohdy dost náročným a nesmlouvavým, jsou rostliny, zvířata a také počasí. Řeč je o zemědělcích – kombajnistech, agronomech, opravářích strojů, dojičkách, zootechnicích a dalších, pro zemědělství nezbytných profesích. Do práce chodí, když se řada z nás teprve probouzí, a zůstávají, dokud nesplní svou denní porci povinností.
Představte si, že by se do České republiky úplně přestaly dovážet potraviny ze zahraničí. Co by to pro nás znamenalo? Většinu základních potravin bychom si byli schopni vyprodukovat sami. Potravinová soběstačnost ČR se totiž pohybuje okolo 70 procent.
V dnešní době bojujeme s oslabenou imunitou, civilizačními nemocemi, stresem a špatnou životosprávou. Dokážeme utratit tisíce za různé vitaminy, doplňky stravy a prostředky, které mají zlepšovat naši tělesnou, ale i duševní kondici. Přitom máme zdroje vitamínů a energie skoro na dosah. Je totiž řeč o ovocných nebo zeleninových šťávách.
Mohlo by to začínat jako pěkná hádanka. Kdo je podle vás největší škůdce českých polí? Vsaďte se, že co člověk, to dostanete jiný názor.
Všichni ji známe a minimálně jednou jsme si na ni už zanadávali. Pole barví do žluta a lidé mají často pocit, že je v Česku nejpěstovanější plodinou, která ale nepřináší nic pozitivního. Ani jedno není pravda. Řepka je mladá olejnina, která ušla dlouhou cestu a je čím dál tím prospěšnější pro člověka, zvířata i průmysl.