mungo salát

Přivítejte jaro zdravým receptem s mungo klíčky

Klíčky. Víte o nich, ale zatím jste je do žádného pokrmu nepoužili? Jsou plné živin a vitaminů, podporují imunitní systém a dodávají jídlu další rozměr chuti – ty z pěstírny Beskydu Fryčovice tedy rozhodně. Ukážeme vám, jak na ně.

Přestože jsou drobné, jejich nutriční hodnota je obrovská. Klíčky pomáhají nastartovat činnost enzymů, podporují trávení a další tělesné funkce. „Dokonce je můžeme zařadit k takzvaným superpotravinám, tedy k potravinám s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek,“ vysvětluje nutriční terapeutka Blanka Klvaňová s tím, že správná činnost enzymů napomáhá tělu tolik nezatěžovat střeva. S přípravou ale opatrně. „Klíčky konzumujte zasyrova, jakákoli tepelná úprava enzymům škodí!“ upozorňuje výživová poradkyně s tím, že ideální je klíčky přisypat vždy až k hotovému jídlu. K přípravě zdravých pokrmů ráda používá lokálně vypěstované mungo z moravskoslezské společnosti Beskyd Fryčovice.

Vypěstovat si výhonky ovšem můžete i doma. „Pro začátek bych doporučila řeřichu, rukolu nebo ředkvičku. Na těchto lehčích semínkách si lze princip klíčení dobře vyzkoušet,“ má pro začátečníky dobrou radu. Pokud se vám domácí klíčení zalíbí, následovat může hrách, čočka, mungo, pohanka, proso nebo pšenice kamut. A máme i jedno bezpracné řešení: naklíčené potraviny seženete také v prodejnách RYNEK, stejně jako další čerstvé produkty ze sortimentu AGROMĚŘÍN. Vyzkoušet je můžete třeba v tomto zdravém pokrmu z kuchařky Blanky Klvaňové. Jeho příprava trvá přibližně 20 minut.

 

Obrázek
mungo recept

Bulgur s řepou, kozím sýrem a mungo baby:

 

Ingredience na 2 porce:

Pšeničný bulgur

Předvařená červená řepa

Čerstvý kozí sýr – 100 g

Sůl, pepř

Olivový olej

Mungo baby klíčky

 

Postup:

1. Uvařte ve vodě pšeničný bulgur v poměru 2 : 1 (2 hrnky vody, 1 hrnek bulguru). Bulgur nasaje vodu.

2. Předehřejte si troubu na 250 °C a na plech vyložený pečicím papírem naskládejte předvařenou řepu, nakrájenou na kostičky. Osolte ji a opepřete, zakápněte olivovým olejem a pečte zhruba 10 minut.

3. Uvařený bulgur naservírujte na talíř. Osolte ho, opepřete a zakápněte olivovým olejem.

4. Na bulgur přidejte pečenou řepu, rozdrobte kozí sýr a úplně nahoru přisypte mungo baby klíčky. Jarní bomba plná prospěšných enzymů a vitaminů je hotová. Dobrou chuť!

Blanka Klvaňová a je nutriční terapeutka. Za sebou má bakalářské studium oboru Nutriční terapeut na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a navazující magisterské studium Bezpečnost a kvalita potravin na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární univerzity Brno. Blanka miluje jídlo a kvalitní potraviny jsou podle ní základ každého nutričně vyváženého jídelníčku.

 

Tip na výlet

Moravskoslezský kraj, to jsou valašské tradice a kopce. Kraj plný krás, kvalitních produktů, ale i možností, kam se můžete v Beskydech vydat s rodinou na výlet.

Dětský letní park Bílá najdete v samotném srdci Beskyd v obci Bílá u Frýdku Místku, nedaleko Beskydu Fryčovice. Čekají na vás dvě tubingové dráhy, trampolíny, aquazorbing, vodní světy, hrad, jezírko s lodičkami a spousta dalších atrakcí, to vše zasazené v beskydské přírodě. A nechybí ani zvířátka, které jsou součástí místní minizoo.

Stezka Valaška mezi korunami stromů na Pustevnách nabízí dokonalé dobrodružství s výhledy na Jeseníky či Velkou Fatru. Nadzemní panoramatická Stezka Valaška je dlouhá 610 metrů. Součástí je skleněná vyhlídková plošina a zavěšený „himálajský“ chodník. Stezka stojí u horní stanice lanové dráhy na Pustevnách, kousek od běžeckého areálu, přibližně 250 metrů od lanovky směrem k vrcholu Tanečnica.

A máme i jeden speciální tip pro malé i velké pány: Muzeum Tatra Kopřivnice. Ruku na srdce, kdo z nás se jako malé dítě neprojížděl v oranžové tatrovce? V Muzeu Tatra Kopřivnice se dozvíte vše o slavné automobilce. Prohlédnete si kolem šedesátky vozů z různých výrobních etap, dobové fotografie a spoustu dalších exponátů. Kromě toho si Kopřivnici můžete zajít také do Lašského muzea, Muzea Fojtství a Expozice Zátopkových.

Foto a zdroj: Kudy z nudy

Obrázek
Beskydy

 

Zaujalo vás tohle téma? Diskutujte o něm. Na sociálních sítích nebo naživo! Budeme rádi, když ho budete sdílet společně s námi.

Související články

  • čerstvě & fit

Děti milují sladké obědy pro jejich jedinečnou kombinaci chutí a vůní. My, dospělí, zase mnohdy míváme sladké pokrmy spojené s příjemnými vzpomínkami na dětství a rodinné tradice. Ovocné knedlíky, palačinky, buchtičky s krémem, šišky s mákem… na talířích si společně s nimi předáváme i radost. Souhlasíte?

  • čerstvě & fit

Pomazánky jsou oblíbenou součástí jídelníčku – jsou rychlé, chutné a snadné na přípravu. Jsou ideální na snídani, svačinu nebo jako rychlé občerstvení pro hosty.

  • čerstvě & fit

Každé vaření začíná výběrem správných surovin. Na kulajdu, kterou si připravíme s naší nutriční terapeutkou Blankou Klvaňovou, jich nepotřebujeme moc. A dokonce se obejdeme bez mouky.