biofarma

Seznamte se s biomlékem. Má víc vitamínů a jeho produkce je šetrnější

O bioprodukci jste už určitě slyšeli. Víte ale, v čem přesně se liší od té konvenční? Má tu výhodu, že méně zatěžuje mléčnou žlázu krav a výsledné mléko a produkty z ní obsahují větší množství vitamínů. Vyprávět by o tom mohli na farmě Chlumek. Denně se tam starají o stovku holštýnských krav v ekologickém chovu. Kvalita biomléka je u nich tak vysoká, že za něj sbírají už několik let v řadě nejvyšší ocenění.

Tereza Bena je tady vedoucí a hlavní zootechničkou. Aby vznikly bioprodukty, je třeba dbát především na odlišný přístup ke krmení skotu. „V ekologické produkci krmíme krávy pouze jetelotravní senáží a ekologicky vyrobenou směsí, která obsahuje oves, pšenici a ječmen v biokvalitě, zatímco v konvenčním chovu se přidává například kukuřice,“ vysvětluje Bena. Kromě toho jsou v bioprodukci zapovězeny také jakkoliv geneticky upravené plodiny jako je například sója.

Jinými slovy, co se zaseje, to si krávy sklidí. Důraz se klade na soběstačnost i na zdraví skotu. Krávy v ekologickém chovu nadojí menší množství mléka, proto je i jejich mléčná žláza méně zatížená. „V konvenčním chovu hospodáři od krav získají až patnáct tisíc litrů za jedno laktační období, které trvá necelý rok. U biokrav se číslo pohybuje mezi pěti a šesti tisíci litry,“ vysvětluje vedoucí.

Obrázek
Krávy z ekologického chovu tráví většinu času na pastvě.
Krávy z ekologického chovu tráví většinu času na pastvě.

Celý den na pastvě

Kromě složení krmiva se liší také způsob pastvy. „V osm hodin ráno skot podojíme a rovnou vyženeme ven na louku, kde stráví celý den až do odpoledního dojení. Celou dobu se tak může volně pohybovat a pást se,“ popisuje zootechnička. Den strávený na čerstvém vzduchu má vliv i na kvalitu mléka. Oproti konvenčnímu chovu, kde se většinou pasou jenom jalovice nebo suchostojné krávy, se v ekologickém zemědělství pasou jak dojnice, tak i jalovice.

Mléko od krav z ekologické produkce je proto v mnohém kvalitnější. „Různé výzkumy ukazují, že má o padesát procent více prospěšných omega-3 mastných kyselin než to běžné a přibližně o čtyřicet procent více konjugované kyseliny linolové,“ říká. Vyšších hodnot dosahuje i v koncentraci železa, vitamínu E a některých karotenoidů.

Produkt, který sbírá ocenění

Kvalita mléka je na farmě Chlumek opravdu vynikající. Důkazem je i to, že za něj sbírají jednu cenu za druhou. „Nejnovější diplom je za celoroční dodávku v nejvyšší kvalitě Q, což znamená, že máme vysokou čistotu mléka a snažíme se dodávat kvalitní produkt. Navíc si držíme už od roku 2019 prvenství za nejnižší obsah somatických buněk v mléce,“ vyjmenovává Bena.

Somatické buňky jsou zásadním ukazatelem kvality. „Indikují, zda je kráva zdravá. Pokud jsou jejich hodnoty zvýšené, znamená to často zánět nebo jinou nemoc,“ vysvětluje Bena. Pokud by veterinář nezačal krávu léčit, bylo by znehodnocené i nadojené mléko a nesmělo by se dostat do mlékáren ani dál na pulty supermarketů.

Obrázek
Na pastvu se v ekologickém chovu dostávají i dojnice.
Na pastvu se v ekologickém chovu dostávají i dojnice.

Nejstarší krávě je už deset let

Bena každou krávu zná a nedá na žádnou z nich dopustit. „Člověk má vždycky nějaké oblíbence, já tady mám jednu nejstarší matadorku, které bude v srpnu už deset let. Pořád je zdravá jako řípa a já jen doufám, že tu s námi ještě dlouho bude,“ usmívá se zootechnička.

Všechny krávy mají svou specifickou povahu a každá má jméno. „Ta nejstarší je Romana, moje největší favoritka s vynikajícím genetickým potenciálem je Vendulka, největším strávníkem je tu Labužnice a nesmím zapomenout na průbojnou, svéhlavou Kissačku,“ rozplývá se Bena.

Práce na biofarmě ji baví a naplňuje natolik, že odchod každého zvířete i po letech v zemědělství oplakává. Zároveň se ale vždy po takové ztrátě začne těšit na příběh nového zvířete, které do chovu přibyde. Až si budete vychutnávat například jogurt, na kterém uvidíte označení bio, koukněte se, odkud pochází. Možná bude zrovna z několikrát oceněného mléka, které produkují na Chlumku.

Zaujalo vás tohle téma? Diskutujte o něm. Na sociálních sítích nebo naživo! Budeme rádi, když ho budete sdílet společně s námi.

Související články

  • potraviny

Pro období sklizně hroznů je burčák typický a je to vlastně terminus technicus. Můžeme tak totiž označovat pouze nápoje vyrobené z čerstvých letošních hroznů, které vinaři vypěstovali na území České republiky. Věděli jste to? 

 

  • potraviny

Tušili jste, že existuje máslo, které si můžete natřít na chleba hned poté, co ho vytáhnete z ledničky? Velkomeziříčská mlékárna LACRUM má tento typ snadno roztíratelného másla ve své nabídce. Kromě unikátní technologie výroby, díky níž ho lze snadněji rozmazat, se pyšní také netradičním obalem. Místo ve fólii je v plastové vaničce. Kupující to občas zbytečně mate. 

 

  • potraviny

Začátek listopadu, svátek svatého Martina, který na bílém koni přiveze sníh, při dlouhých večerech se pak otevře svatomartinské víno a s chutí se zakousnete do husy se zelím a knedlíkem. To zní jako plán na idylický listopadový večer. Sníh už s Martinem dlouho nepřijel. Oproti tomu pohárek mladého vína a nálož husy by se dala označit za tradiční večeři. Už se vám možná sbíhají sliny.