Jablka si v zimě hoví v chladírenských boxech, díky tomu jsou pořád jako čerstvě utržená
Napadlo vás někdy, jak to, že jsou v obchodech jablka jako čerstvě utržená i v zimě? Doba, kdy pro ně Maruška musela jít krutou zimou na vrcholek hory ke dvanácti měsíčkům, už je minulostí. Dnes se skladují ve speciálních boxech.
Jednatřicet hektarů ovocných sadů s produkcí 1 300 tun jablek. Tolik jich sklidí v Pomoně Těšetice ročně. Ne všechna jdou ale na odbyt v období sklizně. Letos jim zbylo přibližně 900 tun. Co se děje s těmi, která se neudají? „Nebojte se, v kontejnerech nekončí. Skladují se v chladu bez přístupu kyslíku,“ vysvětluje ředitel Pomony Těšetice Ivo Pokorný.
Aby zůstaly plody celou dobu jako čerstvě utržené a zachovaly si svou kvalitu, využívají ovocnáři při skladování speciální chladicí boxy a dodržují přísné podmínky. „Zpravidla je třeba, abychom udrželi teplotu kolem jednoho stupně a vysokou relativní vlhkost. Využívá se k tomu prostředí řízené atmosféry,“ popisuje Pokorný. Běžné složení atmosféry má kolem jednadvaceti procent kyslíku. V chladicích boxech je jeho podíl výrazně nižší – zhruba jedno a půl procenta – a k tomu vysoký podíl dusíku a zvýšený podíl oxidu uhličitého.
O celé kouzlo co nejrychlejšího zchlazení na požadovanou teplotu se starají především výparníky umístěné v boxech. V systému se používá moderní chladivo odpovídající novým požadavkům s ohledem na ekologickou nezávadnost. Nezbytné jsou také „pračky vzduchu“. V nich přechází vzduch přes aktivní uhlí a po přefiltrování se do skladu dostává menší podíl kyslíku.
Žádná seschlá a vrásčitá jablka
Zní to složitě? „Představte si, že teď v zimě dáte ovoce do ledničky. Za týden ztratí povrchové napětí, vydýchá se z něho voda, svraskne a ztratí pevnost,“ zjednodušuje proces stárnutí Pokorný. Právě díky upravení atmosféry ve skladech přestává ovoce přirozeně prodýchávat cukr a díky tomu degraduje pomaleji.
Kromě dodržení technických podmínek a vysokého stupně hygieny ve skladech ovocnáři kladou velký důraz i na kvalitu plodů, které do boxů uzavírají. Musí být zcela bez závad, škůdců a jakýchkoliv chorob. Boxy se totiž uzavírají na různě dlouhá období v rozmezí mezi pěti až sedmi měsíci. Tak, aby mohl prodej ovoce kontinuálně pokračovat v průběhu celého roku.
Upravená atmosféra, která jablka udržuje při životě, by člověka zabila. Po dobu skladování proto musí být sklady zabezpečené proti svévolnému vstupu cizích lidí i obsluhy. „V boxech v podstatě není vzduch. Mohlo by se tak lehce stát, že kdyby do nich někdo vešel, tak utrpí šok a nedojde ani pět kroků zpátky ven z chladírny,“ upozorňuje Pokorný.
Pro životní prostředí neutrální, pro jablka prospěšné
Na konci skladování musí ovocnáři box pozvolna otevřít a počkat jeden až tři dny, než se atmosféra obnoví. Až poté do něj můžou vejít. Vstup do boxu je pro lidi nebezpečný, ale technologie, které jsou v něm využívané, jsou k životnímu prostředí i lidskému zdraví naprosto neutrální.
Nic z toho ale není vůbec jednoduché zabezpečit. Ať už po technické stránce nebo z pohledu spotřeby energie. Technologie totiž spotřebovává velké množství elektřiny, což je v současnosti největší položka v nákladech. Přes zvyšující se náklady ale zůstává cena výkupu ovoce stále stejná, na čemž ovocnáři tratí.
Nabízí se už jenom otázka, zda se tedy vlastně skladování jablek vyplatí. „Je to čím dál tím méně výhodné. Ale my jinou volbu nemáme. Pořízení technologie skladování stojí desítky milionů korun a dalšího přibližně tři čtvrtě milionu vydáváme za výsadbu hektaru sadu. Vysázené sady nemůžeme ze dne na den vyklučit,“ vysvětluje Pokorný. Celá situace se ale výrazně odráží na pozvolném úbytku sadů v České republice.
Související články
O bioprodukci jste už určitě slyšeli. Víte ale, v čem přesně se liší od té konvenční? Má tu výhodu, že méně zatěžuje mléčnou žlázu krav a výsledné mléko a produkty z ní obsahují větší množství vitamínů. Vyprávět by o tom mohli na farmě Chlumek. Denně se tam starají o stovku holštýnských krav v ekologickém chovu. Kvalita biomléka je u nich tak vysoká, že za něj sbírají už několik let v řadě nejvyšší ocenění.
Velikonoce už jsou za rohem a ve vzduchu je kromě začínajícího jara pomalu cítit vůně čerstvě upečených beránků. Kromě sladkých pokrmů na velikonoční tabuli v mnoha domácnostech nechybí ani uzené maso. Udírny proto už několik týdnů pracují na plné obrátky, aby stihly připravit oblíbenou sváteční pochutinu pro všechny.
Potraviny jsou našim základním zdrojem živin. Čerpáme z nich energii, vitaminy, minerály a další látky nezbytné pro normální fungování lidského organismu. Kdybyste chtěli rozšířit seznam svých novoročních předsevzetí, sepsali jsme pro vás pár bodů, jimiž se můžete ve svém přístupu k potravinám inspirovat…