Vyzkoušejte náš šťavnatý roastbeef se salátkem
V tomto příběhu chutí vám ukážeme, jak si můžete připravit dokonale šťavnaté hovězí maso s křupavou kůrkou a dipem, který budete možná připravovat poprvé, ale rozhodně ne naposledy.
Dobrá příprava je základ každého pokrmu. Co se týká surovin, zbytečně se nepouštíme do experimentů a sázíme na jistotu, kterou je kvalitní hovězí z TORO Hlavečník. Řezníci tu býky poráží, když mají 18–24 měsíců, a na chuti masa je to znát. Kam pro něj? Seženete ho ve většině hypermarketů GLOBUS, v online supermarketu Rohlík a ve vybraných prodejnách RYNEK. A klidně si do košíku přidejte i maso na steak. Hovězí z dnešního receptu si žádá naložit večer před samotným vařením, tak na to myslete, ať je váš talíř chuťově dokonalý.
Hovězí roastbeef se salátkem, dipem a kváskovým chlebem
Doba přípravy: 75 min
Počet porcí: 6
Ingredience:
Hovězí roštěnec – 600 g
Dijonská hořčice
Olivový olej
Sůl
Pepř
Salát – klidně mix salátů nebo Lollo rosso
Kváskový chléb
Ingredience na dip:
Uvařené žloutky – 2 ks
Olivový olej – 5 polévkových lžic
Šalotka – 1 ks
Dijonská hořčice – 2–3 čajových lžic
Umeocet – 1 polévková lžíce
Med – 1 polévková lžíce
Postup:
1. Hovězí maso nařežeme nahoře na čtverečky. Potřeme olivovým olejem, dijonskou hořčicí a necháme přes noc uležet v lednici.
2. Druhý den maso osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem, aby se nerozjelo. Troubu předehřejeme na 140 °C.
3. Maso zprudka opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran. Pánev volíme ideálně typu wok, abychom ho poté mohli přikrýt pokličkou a rovnou přesunout do vyhřáté trouby. Necháme péct 60 minut.
4. Mezitím si vytvoříme dip. Rozmačkáme uvařené žloutky, přidáme olivový olej, jemně nasekanou šalotku, sůl, pepř, umeocet, dijonskou hořčici a med. Všechny suroviny důkladně promícháme, aby se spojily.
5. Po 60 minutách vyndáme pánev z trouby. Maso položíme na prkénko, odstraníme provázek a nakrájíme ho na tenké plátky.
6. Na talíř naservírujeme salátek, naskládáme plátky masa, polijeme ho šťávou, kterou předtím pustilo, přidáme dip a kváskový chléb a můžeme obědvat. Dobrou chuť!
Hovězí maso očima výživové terapeutky
Hovězí maso řadíme k masu červenému. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny a další důležité látky. „Ve 100 gramech hovězího masa najdeme 20 gramů biologicky cenné bílkoviny. Denní doporučený příjem bílkovin je 0,8 g/kg ideální hmotnosti,“ vysvětluje nutriční terapeutka Blanka Klvaňová s tím, že u lidí v produktivním věku to dělá něco mezi 40–60 gramy bílkoviny na den. Pokud tedy máte rádi svíčkovou a poobědváte ji, zajistíte tím tělu minimálně třetinu množství bílkovin, které by denně mělo dostat.
Mezi další důležité látky v hovězím mase patří vitamin D a B12. Vitamin D je důležitý především k regulaci vápníku v těle a souvisí s mineralizací kostí. „Nezapomeňte, že vstřebatelnost vitaminu D je závislá na rozpustnosti v tuku, nemějte tak obavu nechat na roštěnci z dnešního receptu trochu tuku,“ dodává Blanka Klvaňová. Vitamin B12 neboli kobalamin je pro tělo důležitý z hlediska metabolismu kyseliny listové a metabolismu tuku. „Vitamin B12 se hojně tvoří v tlustém střevě, ale vstřebává se v tenkém, je tedy dobré přijímat potraviny, kde je ho dostatek. Kromě masa jsou to třeba játra, mléčné výrobky a vejce,“ radí výživová poradkyně.
To, co je v hovězím mase z nutričního hlediska nejcennější, jsou mikroživiny železa a zinku. Okem je nemáme šanci vidět, pro lidský organismus ovšem mají obrovský význam. Železo je nepostradatelné pro přenos kyslíku v těle, jeho celková vstřebatelnost z hovězího je 20 %. Zinek je nezbytný pro normální funkci imunitního systému a správné fungování mnoha enzymů. Hraje důležitou roli v hojení ran a je klíčový pro růst. Jeho nedostatek může vést k vývojovým problémům. Pestrou a vyváženou stravou však můžeme řadě zdravotních potíží předejít.
Blanka Klvaňová je nutriční terapeutka, absolventka bakalářského studia oboru Nutriční terapeut (MUNI) a navazujícího magisterského studia Bezpečnost a kvalita potravin na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární univerzity Brno. Blanka miluje jídlo a kvalitní potraviny považuje za základ každého nutričně vyváženého jídelníčku.
Tip na výlet
Kousek od Hlavečníku, v Chlumci nad Cidlinou, můžete navštívit zámek Karlova Koruna, který je považován za jeden z vrcholů iluzivního baroka v Čechách. K zámku náleží rozlehlý zámecký park ve stylu anglické zahrady. Rodiny s dětmi zase nasměrujeme do lesů u Hradce Králové, kterými prochází Pohádková stezka s nádhernými dřevěnými sochami.
A nesmíme zapomenout na starokladrubského koně! V Kladrubech nad Labem se nachází národní poklad, který je zapsaný v UNESCO. Ano, je řeč o Národním hřebčíně. Ten zve všechny návštěvníky do svého nově zrekonstruovaného areálu. Můžete se těšit na prohlídky stájí, zámku, kočárovny a postrojovny, muzea kladrubského chovu koní a také na rozhlednu. Stádo vraníků pak můžete navštívit také ve Slatiňanech u Chrudimi.
Foto a zdroj: Kudy z nudy, Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Související články
Vůně čerstvě upečeného mandlového koláče je neodolatelná stejně jako jeho chuť. Křupavé mandle a jemná, krémová náplň jsou geniální kombinace, na kterou budete vzpomínat ještě dlouho potom, co schováte umyté dezertní talířky do zásuvky. Vyzkoušíme to společně?
Každé vaření začíná výběrem správných surovin. Na kulajdu, kterou si připravíme s naší nutriční terapeutkou Blankou Klvaňovou, jich nepotřebujeme moc. A dokonce se obejdeme bez mouky.
Pomazánky jsou oblíbenou součástí jídelníčku – jsou rychlé, chutné a snadné na přípravu. Jsou ideální na snídani, svačinu nebo jako rychlé občerstvení pro hosty.